Aspergeflan met gestoomde asperges

 

Ingrediënten voor 6 personen:
1,5 kg asperges
4 eierdooiers
2 sneetjes serranoham
witte peper
cayennepeper
zout
330 ml room
60 g boter

Bereiding:
Schil de asperges, haal er de aspergekopjes af en snij ze overlangs door. Leg de aspergekopjes in een geperforeerde pan van 1,5 liter(1), in de stoomoven, met daaronder de asperges in een geperforeerde pan van 2,5 liter(2). Stoom 1 minuut op 120°C of 6 minuten op 100°C. Neem de pan met de aspergekopjes uit de stoomoven.

Breng intussen de room aan de kook met een beetje zout, witte peper en een beetje cayennepeper. Giet dit over de opgeklopte eierdooiers en roer alles stevig door elkaar. Giet het mengsel in een platte porseleinen schaal (3)

Verdeel de aspergekopjes en de in stukjes gesneden serranoham over de schaal met de room. Dek af met hittebestendige niet-geperforeerde plasticfolie.

Zet de porseleinen schaal boven de asperges en stoom beide 20 minuten op 98°C.

Laat intussen de boter op een zacht vuurtje smelten en voeg er een klein beetje zout en peper aan toe.

Serveer op ieder bord een stuk aspergeflan met daarop 3 aspergevoetjes en 2 aspergepuntjes, overgiet met een klein beetje gesmolten boter.

 

Gebroeders Nijs
Bussestraat 42
2840 Rumst

T: 015/ 30 67 60
F: 015/ 30 67 61

info@gebroedersnijs.be