Kruidenrisotto met asperges en gepocheerd ei

 

Ingrediënten voor 6 personen:
1 kleine ui
200 g risottorijst
75 ml droge witte wijn
400 ml gevogeltefond of kippenbouillon
20 sprietjes bieslook
6 takjes basilicum
20 g zachte boter
25 g geraspte pecorino of Parmezaanse kaas
100 g groene asperges
1/2 eetlepel olie
6 eieren
zeezout, versgemalen zwarte peper

Bereiding:
- Pel en snipper de ui. Schep in een kleine, dichte stoomovenpan de rijst om met de ui en schenk de wijn en fond erbij.
- Schuif de stoomovenpan in de stoomoven.
- Stel de temperatuur in op 100°C en stoom de rijst 18 minuten.
- Hak de kruiden fijn en roer ze met de boter en kaas door de risotto.
- Schuif de stoomovenpan met risotto boven in de oven.
- Leg de asperges aan één kant in een stoomovenpan met gaatjes en schuif deze onder de risotto.
- Stoom de risotto en asperges in nog 3-4 minuten op 100°C gaar.
- Bekleed intussen 6 soufflébakjes met plasticfolie en bestrijk dit heel dun met olie. Breek boven elk bakje een ei.
- Zet de bakjes bij de asperges in de stoomovenpan met gaatjes.
- Stel de temperatuur nu in op 95°C en stoom de eieren 3-4 minuten. Het eiwit is dan gestold, maar de dooier is nog vloeibaar. Reken voor een geheel gestold ei op 7-8 minuten.
- Schep in kleine diepe borden in het midden een bergje risotto. Leg de groene asperges erop en leg hierop een gepocheerd ei.
- Snijd het ei open, zodat er wat eigeel uit loopt en strooi er wat zout en peper over.

Tip!
Deze kruidenrisotto is ook lekker als vegetarisch hoofdgerecht. In dat geval is de opgegeven hoeveelheid voldoende voor 2 personen. Reken op 1 ei per persoon.

 

Gebroeders Nijs
Bussestraat 42
2840 Rumst

T: 015/ 30 67 60
F: 015/ 30 67 61

info@gebroedersnijs.be