Gepocheerd ei met jus van truffel, compote van ajuin

Gepocheerd ei met jus van truffel, compote van ajuin

 

Ingrediënten voor 4 personen

6 uien
50 g boter
4 schijfjes gerookte bacon
2 el gefrituurde uitjes
4 groene asperges
4 eieren
1 truffel
1 el jus van truffel
1 el fijngesneden bieslook

Stap voor stap eitjes pocheren

Stoom de eieren gedurende 55 minuten op 63° C. Laat ze vervolgens afkoelen in ijswater. 
Breek het ei op het bord. Wees voorzichtig om de dooier niet te beschadigen.
Warm voor het doorgeven gedurende 5 minuten op 70° C terug op. 

 Bereiding

Schil de uien en snijd die fijn. Stoof ze aan in een steelpannetje met een klontje boter. Voeg  suiker toe en laat zachtjes gedurende 1 uur sudderen. Roer af en toe om zodat aanbranden vermeden wordt. Laat sudderen tot de ui lichtbruin gekleurd is en op compote lijkt. Kruid de compote met peper en zout. 

Snijd de gerookte bacon in fijne brunoise en kleur aan in een antikleef pan. Laat uitlekken op keukenpapier en meng vervolgende met de gefrituurde ui. 

Schil de asperges maar laat de topjes ongeschild. Stoom ze gedurende een 3-tal minuten op 100° C beetgaar in de Miele Combi Stoomoven. Laat daarna afkoelen in ijswater. Snijd de steeltjes in schuine stukjes.

Stoof de stukjes asperges (sifflet) aan in olijfolie. Serveer in het midden de uiencompote. Schik hierop de stukjes asperges en dan het eitje met de luchtige jus van truffel. Gebruik altijd voor het serveren even de staafmixer in de saus. Werk het ei af met uitjes, bacon en wat fijngesneden bieslook. Voeg er naar eigen wens nog wat heel fijngesneden truffel aan toe.

 Tijden voor Miele oven en stoomoven

Asperges stomen   3 minuten op 100° C

Ei stomen   55 minuten op 63° C

Ei opwarmen   5 minuten op 70° C


 

Gebroeders Nijs
Bussestraat 42
2840 Rumst

T: 015/ 30 67 60
F: 015/ 30 67 61

info@gebroedersnijs.be